Tietoa kuivasilmäisyydestä

Kuivasilmäisyys ja Sjögrenin oireyhtymä

Sjögrenin oireyhtymä on autoimmuunisairaus, joka tavallisesti aiheuttaa silmien epämiellyttävää kuivumista. Sjögrenin sairauteen ei vielä valitettavasti ole parannuskeinoa, mutta sen oireita voidaan hoitaa tietyin menetelmin. Keinokyynelvalmisteet kuten SYSTANE® ULTRA voitelevat silmätipat kosteuttavat kuivia silmiä ja lievittävät niiden oireita. Tarkempaa tietoa Sjögrenin oireyhtymästä saat lääkäriltäsi tai osoitteessa sjogrens.org.


Pikatietoa Sjögrenin oireyhtymästä

  • Sjögrenin oireyhtymä saa alkunsa, kun elimistön valkosolut alkavat toimia kosteutta tuottavia rauhasia vastaan. Seurauksena on tulehdus sekä rauhasten tuottaman kosteuden laadun ja määrän merkittävä heikkeneminen.
  • Sjögrenin syndroomaa sairastaa Suomessa arviolta n. 3–4 % väestöstä. 90 % sairastuneista on naisia.
  • Useimmiten tautiin sairastutaan 50 vuoden ikää lähestyttäessä, mutta tauti voi alkaa minkä ikäisenä tahansa.
  • Vaikka Sjögrenin oireyhtymä on yksi yleisimmistä autoimmuunisairauksista, se jää usein toteamatta, sillä sen oireet diagnosoidaan ja niitä hoidetaan erillisinä.
  • Sjögrenin oireyhtymän tuntomerkki on vakava kuivasilmäisyys, mutta sen oireita voivat olla myös kuiva suu, nivelkipu ja väsymys.
  • Vaikka kuivasilmäisyys yleensä johtuukin riittämättömästä kyynelnesteen tuotannosta tai siitä, että kyynelneste ei pysy silmän pinnalla riittävän pitkään, Sjögrenin oireyhtymään liittyvä kuivasilmäisyys voi itse asiassa johtua kummastakin tekijästä, jolloin se on joissakin tapauksissa paljon vakavampi.
  • Sjögrenin oireyhtymälle ei ole parannuskeinoa, mutta sen oireita voidaan yleensä hoitaa.

Kysymyksiä lääkärillesi

Jos tiedät tai epäilet sairastavasi Sjögrenin oireyhtymää, ota yhteyttä lääkäriisi asianmukaista diagnoosia varten. Koska Sjögrenin oireyhtymä voi johtaa komplikaatioihin, on erittäin tärkeää saada nopeasti oikea diagnoosi ja asianmukaista hoitoa. Sjögrenin oireyhtymän tunnistaminen voi olla vaikeaa, joten varmista, että lääkärisi tuntee tämän sairauden. Älä myöskään unohda mainita kaikkia oireita ja mahdollisesti ottamiasi lääkkeitä.

Napsauttamalla tässä voit ladata PDF-tiedoston, joka sisältää lääkärillesi esitettäviä, Sjögrenin oireyhtymää koskevia kysymyksiä.

Miten SYSTANE® auttaa kuivien silmien hoidossa

Sjögrenin oireyhtymään ei valitettavasti ole parannuskeinoa. Sen oireita voidaan kuitenkin useimmiten hoitaa. Esimerkiksi Sjögrenin oireyhtymään liittyvän kuivasilmäisyyden hoitoon suositellaan yleisesti keinokyynelvalmisteita. SYSTANE®-tuotevalikoimaan kuuluu useita tuotteita, joiden on osoitettu lievittävän tehokkaasti kuivien silmien oireita.

  • SYSTANE® ULTRA voitelevat silmätipat suojaavat silmiä kuivumisen aiheuttamilta oireilta ja palauttavat silmiin miellyttävän tunteen. Koska silmätippojen uusi koostumus on aiempaa pidempikestoisempi, tippoja voi käyttää aiempaa vähemmän.
  • Jos sinun on säännöllisesti lisättävä silmätippoja, kokeile SYSTANE® ULTRA säilöntäaineettomia silmätippoja. Nämä kertakäyttöiset pullot tarjoavat kosteutta ja suojaa ilman säilöntäaineita.
  • Voit suojata silmäsi kuivumiselta päivällä, mutta entä öisin? Silmien kostuttamiseen ja suojaamiseen öisin suosittelemme SYSTANE® GEL DROPS voitelevan silmävoiteen käyttöä ennen nukkumaanmenoa.

Sjögren's Syndrome Foundation

Sjögren's Syndrome Foundation -säätiö on jo yli 25 vuoden ajan omistautunut Sjögrenin oireyhtymäpotilaiden elämän parantamiseen tiedottamalla, kouluttamalla ja tukemalla asianmukaista tutkimusta. SYSTANE® on tämän säätiön säännöllinen tukija. Kannustamme sinuakin tutustumaan ja osallistumaan sen toimintaan.

Tarkempaa tietoa Sjögrenin oireyhtymästä tai jäseneksi liittymisestä on osoitteessa sjogrens.org.

Takaisin alkuun

SYSTANE®-tuotevalikoima

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA voitelevat silmätipat antavat kuiville silmille suojaa ja lievitystä vaikuttaen nopeasti ja pitkäkestoisesti.

Lue lisää
SYSTANE®

SYSTANE® ULTRA säilöntäaineettomat kerta-annospipetit

Systane® ULTRA kerta-annospipetit eivät sisällä lainkaan säilöntäainetta ja sopivat siksi erityisesti herkille silmille.

Lue lisää
SYSTANE® Gel Drops

SYSTANE® GEL DROPS

Systane® Gel Drops voitelevat geelisilmätipat tuovat lisäsuojaa kuiville silmille. Koostumuksensa ansiosta geelisilmätipat pysyvät kauan silmän pinnalla.

Lue lisää
SYSTANE® Balance

SYSTANE® BALANCE

Systane® Balance voitelevat silmätipat sisältävät silmille tärkeitä lipidejä. Systane Balance vakauttaa kyynelkalvon lipidikerrosta ja vähentää kyynelkerroksen haihtumista.

Lue lisää
SYSTANE® LID WIPES

SYSTANE® LID WIPES –puhdistuslaput

Systane® Lid Wipes puhdistaa silmäluomia ärsyttävän lian ja meikin. Kosteat yksittäispakatut puhdistuslaput ovat hypoallergeenisia ja hellävaraisia silmille.

Lue lisää