Tietoa kuivasilmäisyydestä

Kyynelfilmin repeytyminen ja kuivasilmäisyys

Silmiesi kyynelfilmikerros ohenee ja sitä haihtuu koko ajan. Yleensä tämä kyynelfilmin repeämiseksi kutsuttu prosessi ei ole ongelmallista, sillä uutta kyynelnestettä erittyy jatkuvasti, minkä jälkeen se poistetaan silmäluomien reunoilla olevien pienien reikien kautta. Näin kyynelfilmikerros pysyy aina puhtaana. Jokainen silmän räpäytys - elimistön automaattinen refleksi - tuottaa uuden kyynelnestekerroksen silmän pinnalle.

Jos kyynelfilmin laatu tai määrä kuitenkin muuttuu, seurauksena voi olla ongelmia. Silmiesi pintaan voi muodostua kuivia alueita, jos kyynelnesteen tuotanto on puutteellista tai kyynelfilmi repeää liian nopeasti ennen silmien räpäyttämistä. Silmäsi saattavat tuntua epämiellyttäviltä näiden kuivien alueiden vuoksi.


kyynelfilmin repeäminen

vaurioituneet sarveiskalvon solut

Vaikka kyynelnesteesi kaikki osat olisivat normaaleja, tietyissä tilanteissa silmiisi voi siitäkin huolimatta muodostua kuivia alueita. Kyynelnesteen silmän pintaan kiinnittävien sarveiskalvon solujen rakenne on hyvin herkkä. Jos nämä rakenteet vaurioituvat, kyynelfilmi voi revetä liian nopeasti.

Et välttämättä huomaa sarveiskalvon solujen vaurioitumista, mutta jos sinulla on kuivat silmät tai silmäsi tuntuvat kirveleviltä tai roskaisilta, keskustele asiasta silmälääkärisi kanssa. Silmälääkärisi pystyy määrittämään silmän pinnan mahdolliset vauriot käyttämällä sarveiskalvon värjäystä (diagnostisella fluoresoivalla väriaineella) ja rakolamppua (erikoislamppua, jolla nämä väriaineet nähdään tarkasti).

Kyynelnesteen levittyminen

Jos silmän pinta on vaurioitunut, sarveiskalvon solut paranevat nopeammin, jos niiden päälle levitetään suojaavaa ja kosteuttavaa voiteluainetta. Käyttämällä esimerkiksi SYSTANE® ULTRA voitelevia silmätippoja voit pitää silmäsi kosteina pidempään ja lievittää epämukavaa roskaista tunnetta. Pyydä silmälääkäriltäsi tarkempaa tietoa kuivasilmäisyydestä.

Takaisin alkuun

SYSTANE®-tuotevalikoima

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA voitelevat silmätipat antavat kuiville silmille suojaa ja lievitystä vaikuttaen nopeasti ja pitkäkestoisesti.

Lue lisää
SYSTANE®

SYSTANE® ULTRA säilöntäaineettomat kerta-annospipetit

Systane® ULTRA kerta-annospipetit eivät sisällä lainkaan säilöntäainetta ja sopivat siksi erityisesti herkille silmille.

Lue lisää
SYSTANE® Gel Drops

SYSTANE® GEL DROPS

Systane® Gel Drops voitelevat geelisilmätipat tuovat lisäsuojaa kuiville silmille. Koostumuksensa ansiosta geelisilmätipat pysyvät kauan silmän pinnalla.

Lue lisää
SYSTANE® Balance

SYSTANE® BALANCE

Systane® Balance voitelevat silmätipat sisältävät silmille tärkeitä lipidejä. Systane Balance vakauttaa kyynelkalvon lipidikerrosta ja vähentää kyynelkerroksen haihtumista.

Lue lisää
SYSTANE® LID WIPES

SYSTANE® LID WIPES –puhdistuslaput

Systane® Lid Wipes puhdistaa silmäluomia ärsyttävän lian ja meikin. Kosteat yksittäispakatut puhdistuslaput ovat hypoallergeenisia ja hellävaraisia silmille.

Lue lisää