Tietoa kuivasilmäisyydestä

Mitä kyynelneste on?

Huomaat kyynelnesteen luultavasti vain ollessasi surullinen - tai leikatessasi sipulia. Kyynelneste vaikuttaa kuitenkin jatkuvasti pitäen silmäsi terveinä ja näkösi kirkkaana. Saatamme pitää kyynelnestettä vain suolavetenä, mutta todellisuudessa se on useasta osasta muodostunut kokonaisuus, ja näiden osien on oltava täydellisessä tasapainossa, jotta silmäsi pysyvät riittävän kosteina ja miellyttävinä. Jos tämä tasapaino järkkyy, silmäsi saattavat alkaa tuntua kuivilta ja ärtyneiltä.


Kyynelfilmin rakenne

Aina räpäyttäessäsi silmiäsi sarveiskalvon pintaan levittyy ohut kyynelnestekerros. Tämä kosteuttava ja suojaava kerros, jota kutsutaan kyynelfilmiksi, voitelee silmiäsi ja poistaa niistä kaiken roskan, joka saattaisi vahingoittaa ja sumentaa näköäsi.

Sarveiskalvoa peittävä kyynelfilmi koostuu kolmesta pääosasta:

Kyynelfilmin paksuin osa koostuu pääosin vedestä, joten sitä kutsutaan vesikerrokseksi. Kunkin silmän uloimmassa yläkulmassa sijaitseva kyynelrauhanen tuottaa tätä nestettä, josta silmäsi saavat sen kosteuden, jota ne tarvitsevat tuntuakseen terveiltä ja miellyttäviltä.

Sinällään tämä vesi haihtuisi nopeasti silmästä tai valuisi pois kyynelnesteenä. Tämän vesikerroksen päällä on kuitenkin kyynelfilmin ylin kerros, jota kutsutaan lipidikerrokseksi. Tämä lipidikerros muodostuu ylä- ja alasilmäluomien reunoilla sijaitsevissa öljyä erittävissä rauhasissa, ja se estää kyynelnestettä haihtumasta liian nopeasti.

Vesikerroksen alla on lisäksi vielä ohut kerros musiineiksi kutsuttuja proteiineja. Musiinikerros muodostuu silmäluomissa ja silmän pinnalla sijaitsevissa soluissa. Se leviää silmän pinnalle ja auttaa vesikerrosta pysymään muutoin vettä hylkivällä sarveiskalvolla.

Kaikki kolme kerrosta ovat yhtä tärkeitä muodostettaessa kosteiden ja terveiden silmien edellyttämää kyynelfilmiä. Jos jokin kerros tyhjenee, kyynelfilmi ei pysty riittävästi levittymään silmiesi pinnalle ja silmäsi tuntuvat roskaisilta ja epämiellyttäviltä.

Takaisin alkuun

SYSTANE®-tuotevalikoima

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA voitelevat silmätipat antavat kuiville silmille suojaa ja lievitystä vaikuttaen nopeasti ja pitkäkestoisesti.

Lue lisää
SYSTANE®

SYSTANE® ULTRA säilöntäaineettomat kerta-annospipetit

Systane® ULTRA kerta-annospipetit eivät sisällä lainkaan säilöntäainetta ja sopivat siksi erityisesti herkille silmille.

Lue lisää
SYSTANE® Gel Drops

SYSTANE® GEL DROPS

Systane® Gel Drops voitelevat geelisilmätipat tuovat lisäsuojaa kuiville silmille. Koostumuksensa ansiosta geelisilmätipat pysyvät kauan silmän pinnalla.

Lue lisää
SYSTANE® Balance

SYSTANE® BALANCE

Systane® Balance voitelevat silmätipat sisältävät silmille tärkeitä lipidejä. Systane Balance vakauttaa kyynelkalvon lipidikerrosta ja vähentää kyynelkerroksen haihtumista.

Lue lisää
SYSTANE® LID WIPES

SYSTANE® LID WIPES –puhdistuslaput

Systane® Lid Wipes puhdistaa silmäluomia ärsyttävän lian ja meikin. Kosteat yksittäispakatut puhdistuslaput ovat hypoallergeenisia ja hellävaraisia silmille.

Lue lisää