Kuivien silmien rauhoittaminen

Käytännön vinkkejä kuivien silmien rauhoittamiseen

Kuivasilmäisyyteen ei ole parannuskeinoa, mutta voit lievittää sen oireita ja suojata silmiäsi usein eri tavoin. Kuivien silmien oireita voidaan lievittää huolehtimalla riittävästä nesteytyksestä sekä muuttamalla ruokavaliota ja elinympäristön tekijöitä. Myös SYSTANE® voitelevien silmätippojen kaltaisten keinokyynelten käytöstä voi olla apua. Jos sinulla voi mielestäsi olla kuivat silmät, keskustele silmälääkärisi kanssa ja pyydä häntä harkitsemaan SYSTANE® voitelevia silmätippoja.


Jos uskot sinulla olevan kuivasilmäisyyden oireita, sovi mahdollisimman pian tarkastuskäynnistä silmälääkärilläsi. Kuivasilmäisyyteen ei ole parannuskeinoa, mutta voit yhdessä silmälääkärisi kanssa laatia hoitosuunnitelman kuivasilmäisyyden oireiden lievittämiseksi.

Olemme seuraavassa koonneet joitakin yksinkertaisia elämäntapojen muutoksiin liittyviä neuvoja, jotka saattavat auttaa lievittämään tai ehkäisemään kuivasilmäisyyden oireita.

  • silmien räpytteleminen useammin
  • silmien lepuuttaminen
  • taustalla olevien sairauksien hoito
  • silmien punoitukseen käytettävien silmätippojen välttäminen
  • kalan syömisen lisääminen
  • elinympäristön tekijöihin sopeutuminen
  • riittävästä nesteytyksestä huolehtiminen
  • SYSTANE® voitelevien silmätippojen käyttö.

Muista, että nämä ovat ainoastaan ehdotuksia, ja sinun tulee keskustella kaikista hoitovaihtoehdoista ensin silmälääkärisi kanssa.

Silmien räpytteleminen useammin

Keskittyessään visuaaliseen tehtävään, kuten lukemiseen, ajamiseen tai tietokoneella työskentelyyn, ihmiset yleensä räpyttelevät silmiään normaalia huomattavasti harvemmin, jolloin silmien kyynelfilmi ei uusiudu riittävän usein. Silmien räpytteleminen tietoisesti useammin, noin 10 sekunnin välein, voi auttaa lievittämään kuivasilmäisyyden oireita jonkin verran.

Silmien lepuuttaminen

Jos olet keskittynyt visuaaliseen tehtävään liian pitkään ja silmäsi tuntuvat väsyneiltä ja epämiellyttäviltä, lyhyen tauon pitäminen ja silmien lepuuttaminen saattaa rauhoittaa kuivasilmäisyyden oireita. Silmien sulkeminen muutamaksi minuutiksi tai lämpöhauteen käyttö ovat pieniä asioita, joista voi olla suurta hyötyä. Älä kuitenkaan hiero silmiäsi, sillä se voi pahentaa oireita.

Taustalla olevien sairauksien hoito

Kuivasilmäisyys johtuu usein muista taustalla olevista silmäsairauksista tai terveydellisistä ongelmista. Näiden ongelmien parantaminen saattaa edistää kuivasilmäisyyden oireiden lievittämistä. Silmä- tai omalääkärisi voi auttaa diagnosoimaan nämä sairaudet ja löytämään sopivat hoitovaihtoehdot. Jos tiedät taustalla olevista sairauksista, kerro niistä hyvissä ajoin lääkärillesi.

Kerro lääkärillesi myös muista käyttämistäsi resepti- ja käsikauppalääkkeistä. Jos kuivasilmäisyys johtuu ottamastasi lääkkeestä, sinun ja lääkärisi on yhdessä harkittava, onko lääkkeestä saatava hyöty kuivasilmäisyyden haittavaikutusta suurempi. Lääketyypin tai -annoksen muuttaminen saattaa helpottaa oireita, mutta älä koskaan muuta tai keskeytä lääkitystä keskustelematta siitä ensin lääkärisi kanssa.

Kerro silmälääkärillesi, jos käytät piilolinssejä, sillä hän saattaa ehdottaa toisen tyyppisten piilolinssien käyttöä tai niiden pitämistä silmissä lyhyemmän ajan.

Silmien punoitukseen käytettävien silmätippojen välttäminen

Jotkut silmätipat voivat poistaa silmien punoituksen väliaikaisesti, mutta ne eivät aina lievitä kuivasilmäisyyden muita oireita. Tämän lisäksi sietokykysi tällaisille silmätipoille saattaa nousta, jolloin silmätippojen vaikutus heikkenee ja ne aiheuttavat nk. kimmovasteen niin, että silmät ovat entistä punaisemmat silmätippojen haihduttua silmistä.

SYSTANE® voitelevien silmätippojen on kliinisesti osoitettu lievittävän kuivien silmien merkkejä (jotka silmälääkäri voi todeta) ja oireita (joita koet ja tunnet).

Kalan syömisen lisääminen

Tutkimukset ovat osoittaneet, että omega-3-rasvahappojen säännöllinen nauttiminen voi auttaa vähentämään kuivasilmäisyyttä erityisesti vanhemmilla naisilla. Omega-3-rasvahappojen paras lähde on rasvainen kala, kuten lohi, silli, makrilli, anjovis, sardiini ja tonnikala. Etkö pidä kalasta? Myös pellavaöljy sisältää runsaasti näitä rasvahappoja.

Elinympäristön tekijöihin sopeutuminen

Aurinko, tuuli, kuumuus, pöly, savu ja kuiva ilmasto voivat pahentaa kuivasilmäisyyden oireita. Ulkoillessasi aurinkolasien käyttö voi auttaa estämään näiden tekijöiden vaikutusta ja suojaamaan silmiäsi ärsytykseltä. Sisätiloissa ilmansuodatin voi poistaa ilmasta pölyä ja muita ärsyttäviä aineita, ja ilmankostutin kostuttaa liian kuivaa ilmaa. Näin voit ehkäistä kyynelnesteen liian nopeaa haihtumista silmistäsi. Vältä tuulettimien ja hiustenkuivainten käyttöä sekä tupakointia, mikäli mahdollista.

Riittävästä nesteytyksestä huolehtiminen

Nestevajaus voi lisätä silmien kuivumista, sillä elimistössäsi ei ole riittävästi kosteutta kyynelnesteen tuottamiseen. Veden ja muiden nesteiden juominen voi osaltaan auttaa palauttamaan tätä kosteutta1. Tavanomaisin suositus on kahdeksan 2 dl lasillista vettä vuorokaudessa, mutta lähes kaikki nesteet ovat suositeltavia, mukaan lukien hedelmä- ja vihannesmehut sekä maito. Muista kuitenkin välttää diureetteja eli virtsan eritystä lisääviä aineita, kuten alkoholia ja kofeiinia.

SYSTANE® ULTRA voitelevien silmätippojen käyttö

SYSTANE® ULTRA voitelevat silmätipat voivat tarjota nopeasti pitkäkestoisen miellyttävän tunteen ja suojan kuivasilmäisyyden oireita vastaan.

Takaisin alkuun

SYSTANE®-tuotevalikoima

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA voitelevat silmätipat antavat kuiville silmille suojaa ja lievitystä vaikuttaen nopeasti ja pitkäkestoisesti.

Lue lisää
SYSTANE®

SYSTANE® ULTRA säilöntäaineettomat kerta-annospipetit

Systane® ULTRA kerta-annospipetit eivät sisällä lainkaan säilöntäainetta ja sopivat siksi erityisesti herkille silmille.

Lue lisää
SYSTANE® Gel Drops

SYSTANE® GEL DROPS

Systane® Gel Drops voitelevat geelisilmätipat tuovat lisäsuojaa kuiville silmille. Koostumuksensa ansiosta geelisilmätipat pysyvät kauan silmän pinnalla.

Lue lisää
SYSTANE® Balance

SYSTANE® BALANCE

Systane® Balance voitelevat silmätipat sisältävät silmille tärkeitä lipidejä. Systane Balance vakauttaa kyynelkalvon lipidikerrosta ja vähentää kyynelkerroksen haihtumista.

Lue lisää
SYSTANE® LID WIPES

SYSTANE® LID WIPES –puhdistuslaput

Systane® Lid Wipes puhdistaa silmäluomia ärsyttävän lian ja meikin. Kosteat yksittäispakatut puhdistuslaput ovat hypoallergeenisia ja hellävaraisia silmille.

Lue lisää