Tietoa kuivasilmäisyydestä

Kuivasilmäisyyden aiheuttajat

Kuivasilmäoireyhtymään voi olla useita eri syitä, kuten elinympäristön tekijät, lääkkeet ja muut taustalla olevat sairaudet. Kuivasilmäisyys liittyy useimmiten ikääntymiseen ja hormonimuutoksiin; vaihdevuosi-ikäiset naiset ovatkin yleisin kuivasilmäisyydestä kärsivien ryhmä. Koska kuivasilmäisyyden sekä allergioiden ja muiden silmäsairauksien oireet voivat olla samankaltaisia, on tärkeää saada oikea diagnoosi. Jos sinulla saattaa mielestäsi olla kuivat silmät, pyydä lääkäriäsi harkitsemaan SYSTANE® ULTRA voitelevia silmätippoja.


Kuivasilmäisyydellä tarkoitetaan lukuisia eri sairauksia, jotka johtuvat silmän pinnan riittämättömästä kosteudesta ja tämän aiheuttamista kuivista alueista. Tämä saattaa vaikeuttaa kuivasilmäisyyden aiheuttajan tarkkaa diagnosointia.

Lisäksi kuivasilmäisyyttä saatetaan helposti pitää jonakin muuna sairautena, kuten silmätulehduksena tai allergiana. Keskustele ongelmistasi silmälääkärin kanssa, jotta saat vaivoillesi oikean diagnoosin ja asianmukaisen hoitosuunnitelman.

Kuivasilmäisyyden syitä voivat olla:

 • ikääntyminen
 • hormonimuutokset, mukaan lukien vaihdevuodet
 • elinympäristön tekijät
 • autoimmuunisairaudet, mukaan lukien Sjögrenin oireyhtymä
 • tietyt lääkkeet
 • piilolinssien käyttö
 • LASIK ja muut refraktiiviset kirurgiset toimenpiteet
 • vähentynyt silmien räpäyttäminen
 • muut sairaudet.

Kuivasilmäisyys voi myös johtua eri syiden yhteisvaikutuksesta.

Kuivasilmäisyyden aiheuttajasta riippumatta SYSTANE® voitelevien silmätippojen on kliinisesti osoitettu vähentävän kuivien silmien merkkejä (jotka silmälääkäri voi todeta) ja oireita (joita koet ja tunnet). Samalla ne tarjoavat nopean ja pitkävaikutteisen kosteuden ja suojan.

Ikääntyminen

Ikääntyessäsi kehossasi tapahtuu muutoksia. Näin tapahtuu myös kyynelnesteen laadun suhteen. Monissa tapauksissa silmien tuottama kyynelneste sisältää vähemmän luonnollisia rasvapitoisia aineita. Kyyneleiden sisältämät rasvapitoiset aineet (lipidit) ehkäisevät kyynelnesteen liian nopeaa haihtumista. Jos lipidejä on liian vähän, seurauksena voi olla kyynelnesteen epätasapaino ja silmien kuivuminen.

Hormonimuutokset, mukaan lukien vaihdevuodet

Hormonit auttavat stimuloimaan kyynelnesteen tuotantoa. Siten myös hormonitason muutokset saattavat vähentää kyynelnesteen tuotantoa. Raskauden ja kuukautisten on todettu vaikuttavan kyynelnesteen tuotantoon, minkä lisäksi erityisesti vaihdevuosien alkamisella on siihen suuri merkitys. Tämä saattaa selittää sen, miksi vanhemmat naiset ovat usein alttiimpia kuivasilmäisyydelle.

Elinympäristön tekijät

Kuiva ja lämmin ilma voivat johtaa kyynelnesteen haihtumiseen nopeammin kuin silmäsi pystyvät sitä tuottamaan. Näin kuuma ja kuiva ilmasto sekä kuiva huoneilma ja ilmastointi voivat aiheuttaa kuivasilmäisyyttä.

Myös aurinko, tuuli, pöly, savu ja korkea ilmanala voivat vaikuttaa silmien kuivumiseen.

Autoimmuunisairaudet, mukaan lukien Sjögrenin oireyhtymä

Autoimmuunisairauksia tunnetaan yli 80 eri tyyppiä. Niitä ovat mm. kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta, nivelreuma, lupus, multippeliskleroosi (MS) ja Sjögrenin oireyhtymä. Monet näistä sairauksista voivat vaikuttaa kyynelnesteen erityksessä osallisiin soluihin ja rauhasiin. Erityisesti Sjögrenin oireyhtymä aiheuttaa kyynelnestettä erittävän kyynelrauhasen tulehduksen ja vähentää kyynelfilmin sisältämän nesteen tuotantoa.

Lääkkeet

Useiden lääkkeiden epäillään aiheuttavan kuivasilmäisyyttä, kuten:

 • masennuslääkkeet
 • ilman reseptiä saatavat antihistamiinit
 • nenän turvotusta vähentävät aineet
 • rauhoittavat lääkkeet
 • suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet
 • beetasalpaajat
 • diureetit.

Jos tiedät tai epäilet kärsiväsi kuivasilmäisyydestä, kerro silmälääkärillesi ottamistasi lääkkeistä.

Piilolinssien käyttö

Piilolinssit, jotka "kelluvat" sarveiskalvoa peittävän kyynelfilmin päällä, imevät huomattavan osan silmäsi kyynelnesteestä. Tällä voi olla tärkeä merkitys silmien kuivumiselle erityisesti silloin, kun siihen liittyy muita tekijöitä, kuten ikääntyminen tai elinympäristön kuiva ilma.

Jos käytät piilolinssejä ja tiedät tai epäilet kärsiväsi kuivasilmäisyydestä, keskustele silmälääkärisi kanssa. Uudet hengittävät piilolinssimateriaalit ja käyttömukavuutta parantavat piilolinssinesteet voivat auttaa lievittämään oireita.

SYSTANE® voitelevia silmätippoja voidaan käyttää myös silmien voiteluun ennen piilolinssien asettamista silmiin ja niiden poistamisen jälkeen. Piilolinssit on kuitenkin aina muistettava poistaa silmistä ennen SYSTANE®-silmätippojen käyttöä.

SYSTANE® ULTRA sopii erinomaisesti käytettäväksi piilolinssien kanssa. Myös SYSTANE® BALANCE ja SYSTANE® GEL DROPS ovat turvallisia vaihtoehtoja piilolinssien käyttäjille.

LASIK ja muut refraktiiviset kirurgiset toimenpiteet

Joillakin henkilöillä, joille on tehty LASIK-leikkaus tai muita refraktiivisia kirurgisia toimenpiteitä, on esiintynyt kuivasilmäisyyttä leikkauksen jälkeen. Oireet ovat kuitenkin hävinneet muutamassa kuukaudessa. SYSTANE® voitelevia silmätippoja voidaan käyttää silmän pinnan kosteuden ylläpitämiseen.

Vähentynyt silmien räpäyttäminen

Jokainen silmän räpäytys tuottaa kyynelnestekerroksen silmän pinnalle. Normaalisti räpäytät silmiäsi noin 5–6 kertaa minuutissa. Syventyminen visuaalista keskittymistä vaativaan tehtävään, kuten lukemiseen, kirjoittamiseen, autolla ajoon, näyttöpäätetyöskentelyyn tai television katseluun, voi johtaa räpyttelyn vähenemiseen, joskus jopa harvemmin kuin kerran minuutissa. Tällöin kyynelneste voi haihtua ennen kuin uusi kyynelneste levittyy silmän pinnalle. Seurauksena voi olla kuivasilmäisyys.

Muut sairaudet

Joissakin tapauksissa kuivasilmäisyys saattaa aiheutua muista silmä- tai ihosairauksista , mukaan lukien ruusufinni, sidekalvotulehdus, vyöruusu, A-vitamiinin puute tai silmäluomitulehdus. Myös aiemmilla silmä- tai kasvovammoilla, mukaan lukien palovammat ja säteily, saattaa olla merkitystä silmien kuivumiselle.

Kuivasilmäisyyden aiheuttajasta riippumatta SYSTANE® voitelevat silmätipat voivat auttaa. SYSTANE® on ensimmäinen keinokyynelvalmiste, jonka on kliinisesti osoitettu vähentävän sekä kuivasilmäisyyden merkkejä että oireita sekä tarjoavan nopean ja pitkävaikutteisen kosteuden ja suojan.

Takaisin alkuun

SYSTANE®-tuotevalikoima

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA voitelevat silmätipat antavat kuiville silmille suojaa ja lievitystä vaikuttaen nopeasti ja pitkäkestoisesti.

Lue lisää
SYSTANE®

SYSTANE® ULTRA säilöntäaineettomat kerta-annospipetit

Systane® ULTRA kerta-annospipetit eivät sisällä lainkaan säilöntäainetta ja sopivat siksi erityisesti herkille silmille.

Lue lisää
SYSTANE® Gel Drops

SYSTANE® GEL DROPS

Systane® Gel Drops voitelevat geelisilmätipat tuovat lisäsuojaa kuiville silmille. Koostumuksensa ansiosta geelisilmätipat pysyvät kauan silmän pinnalla.

Lue lisää
SYSTANE® Balance

SYSTANE® BALANCE

Systane® Balance voitelevat silmätipat sisältävät silmille tärkeitä lipidejä. Systane Balance vakauttaa kyynelkalvon lipidikerrosta ja vähentää kyynelkerroksen haihtumista.

Lue lisää
SYSTANE® LID WIPES

SYSTANE® LID WIPES –puhdistuslaput

Systane® Lid Wipes puhdistaa silmäluomia ärsyttävän lian ja meikin. Kosteat yksittäispakatut puhdistuslaput ovat hypoallergeenisia ja hellävaraisia silmille.

Lue lisää